Aspati Training Official Forum
Sesiapa yang belum Daftar moh le mendaftar.
Yang dah tu Alhamdulillah!!!
November 2017
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Calendar Calendar

Shoutmix

Latest topics
» Animasi & Filem : Format Skrip
2/8/2011, 12:35 pm by mohamad norashraf

» Forum Aspati Training di Aktifkan!
9/1/2011, 9:46 pm by hafiz554

» Status semasa
3/11/2010, 3:13 pm by Azzan

» Selamat Datang ke Forum JobCamp
3/11/2010, 3:11 pm by Azzan

» GIGA-BOTTTTTTTTTT
3/11/2010, 3:11 pm by Azzan

» Topik Baru
23/9/2010, 5:31 pm by mustahil

» Kepada yang baru register-Let's Break The Ice!!!-
23/9/2010, 5:29 pm by mustahil

» Arif - Animasi Pantas.
13/5/2010, 5:06 pm by mustahil

» Azzan - SIPUTEH BUDAK PAWANG
9/2/2010, 5:23 pm by mustahil


Untuk Infor.

View previous topic View next topic Go down

Untuk Infor.

Post by zackier on 9/9/2009, 5:17 pm

Berita ini perlu semua ambil perhatian agar selamat memakan benda-benda tesebut untuk dimakan terutamannynde Islam.
\
Salam
>
> Sekarang bulan puasa bakal
> menjelma.........berhati-hati........becareful of Kurma Yahudi
.. Tolong
> Distribute!
>
> Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari
Jordan
tetapi> dihasilkan dari negara
Israel ..dan diimport serta
dikotakkan
> di Singapura tapi di edarkan di
Malaysia . Ia ditanam di satu
kawasan
> luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin.
Ia
> dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya
> berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk
> tabung orang-orang Yahudi.
>
> Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura. Para
Muslimin> sekalian diharap jangan membeli kurma jenis
> ini..kasihanlah terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan
> dibunuh kejam oleh rejim Yahudi ini.
>
> Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun, walaupun dari segi
ekonomi.
>
avatar
zackier

Posts : 25
Join date : 2009-08-27
Age : 56
Location : Ipoh

http://www.tekmagit.com

Back to top Go down

Re: Untuk Infor.

Post by Deengalimeng on 9/9/2009, 10:58 pm

TQ 4 Info
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Untuk Infor.

Post by zackier on 10/9/2009, 5:57 pm

Saya nak merujuk kepada Program Usahawan yang sedang berjalan ni. Saya merasakan bahawa program ini wajib diteruskan dasn diberi peluang kepada peserta lain untuk menikmati faedahnya. Saya sendiri, walau baru hampir dua bulan mengikutinya, sudah terasa akan kebaikannya dan ia menjadikan diri ini didalam landasan yang betul dalam menguruskan sesuatu perniagaan.

Satu sahaja harapan, supaya program ini perlu pemantauan yang menyeluruh dan dipastikan semua peserta berjaya mengikut the original expectation. Saya tidak mahu, setiap Program Pembangunan Usahawan yang dijalankan oleh Kerajaan senantiasa menghadapi kegagalan dan peratus pencapaian hanya dibawah 20% yang berjaya.

Mengikut pengalaman saya sebagai usahawan, kekuatan minda dan semangat juang usahawan itu amat perlu, selain dari segi soal kewangan dan pasaran. Rata-rata kegagalan adalah berpunca dari pasaran dan juga modal apabila sesuatu projek telah dapat diperolehi. Diatas permasalahan tersebut, apa yang boleh dilakukan oleh Agensi Kerajaan yang menganjurkan Kursus Pembangunan Usahawan ini perlu menjadi rakan kongsi pada peringkat permulaan supaya kelicinan perancangan dan perjalanan projek dapat diatas dengan jayanya. Selepas beberapa kali usahasama ini dibuat dan usahawan boleh go by itself, the, barulah lepaskan ia untuk menjalankan projek projek lain, namun pemantauan masih diperlukan.

Kejayaan seseorang usahawan bukan boleh dicanai dalam tempuh yang singkat (sekurang-kurangnya 2-3 tahun). Trek rekod mereka juga menjadi sandaran kepada Bank Pembiaya. Untuk itu, adalah wajar Agensi Kerajaan seperti KPerak melakukan pemantauan sehingga Usahawan ini betul-betul berjaya. Ini juga adalah untuk mengelakkan pembaziran wang kerajaan, jika apa yang dilaksanakan tidak mendapatkan "result" yang baik. Kita perlukan jumlah Usahawan Melayu yang ramai bagi mengimbangi usahawan-usahawan dari kaum lain, selain ia dapat menaikkan taraf pencapaian 30% kekayaan ekonomi untuk bangsa Melayu yang pada ketika ini hanya ditahap 19%. Oleh itu, pencapaian kejayaan setiap peserta adalah digarap agar the bottom line yang diharapkan tercapai.

Sekian.
avatar
zackier

Posts : 25
Join date : 2009-08-27
Age : 56
Location : Ipoh

http://www.tekmagit.com

Back to top Go down

Re: Untuk Infor.

Post by Deengalimeng on 10/9/2009, 9:43 pm

Sebagai Usahawan ni sebenarnya lebih kepada keupayaan diri sendiri mengawal diri masing masing. Tak ada sesiapa yang mengawal diri kita selain diri kita sendiri. Semuanya atas kemahuan.

Hendak seribu daya tak nak seribu dalih.
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Untuk Infor.

Post by zackier on 11/9/2009, 10:21 am

Yes, betul itu tidak dinafikan, asal puncanya adalah sikap diri sendiri, mahu berjaya atau sebaliknya...... k.

Namun, apa yg saya ketengahkan secara panjang lebar adalah cara bantuan dan pemantauan yg seharusnya dilakukan oleh Agensi Kerajaan, Bank Kerajaan ataupun Bank Swasta dalam membantu kaum Bumiputra dalam perniagaan. Pemantauan yg menyeluruh means that Agensi Kerajaan yang memberikan bantuan kepada sseorang peniaga itu seharusnya dilakukan secara berterusan sehingga berjaya dan boleh usahawan tersebut berdikari dan boleh pula mereka membimbing adik-adik lainnya untuk mula bertapak didunia perniagaan. Adalah tidak menjadi pembaziran wang rakyat apabila sesuatu program dilaksanakan itu mencapai target seperti yg diharapkan dan menunjukkan KRA yang terbaik.

Jika keadaan itu dapat diberikan perhatian saya yakin banyak program2 anjuran agensi kerajaan spt MARA/UPU/SMIDEC/TEKUN/GIAT MARA dan lain2 lg, kita tidak akan dengar yg peserta mereka masih gagal untuk berjaya didalam perniagaan mereka. Kegagalan mereka menunjukkan Konsep/Program yang dijalankan itu tidak berkesan dan berjaya. Ini yg dikatakan pembaziran wang rakyat kerana tiada manafaatnya. Untuk itu, apa yg saya lihat Program KPerak & Aspati Sdn Bhd ini ada kelainannya dan saya yakin KAMI akan berjaya mengikut sasaran iaitu 90% jika tidak 100%.

Kenapa saya katakan demikian? Ini kerana KAMI diajar oleh mereka yang telah berjaya dalam perniagaan mereka dan pendekatan yg diambil adalah secara khusus dan komitted, kerana mereka bukanlah terdiri "Makan Gaji/Income Earner" yg setiap hujung bulan wang masuk dalam akaun, tetapi mereka juga amat bergantung dengan usaha dan komitmen untuk mencari tambahan hasil, setiap tambahan akan menjana pendapatan dan sebaliknya. Ini bertepatan dengan peribahasa kita jugak "Letak seseorang itu ditempat ia mahir" or "Put the right person to the right place" oleh itu sesuatu itu tidak boleh main tangkap muat dan hasilnya juga akan ikut kamahiran yg ianya ada.

Saya suka berkongsi pengalaman dalam hal ini kerana saya telah mengalami pahit maung dunia perniagaan, sepak terajang dan apajua kelicikan dunai perniagaan.

Sekian & Wassalam.
avatar
zackier

Posts : 25
Join date : 2009-08-27
Age : 56
Location : Ipoh

http://www.tekmagit.com

Back to top Go down

Re: Untuk Infor.

Post by mustahil on 11/9/2009, 1:48 pm

bravo bro zackier``
diharapkan segala pengalaman bro zackier dpt dikongsi bersama dalam kursus ini...dan dapat transformasikan kami dari seekor kucing yg jinak kepada ghimo yg garang!
avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Untuk Infor.

Post by Asylum on 12/9/2009, 12:11 am

whooohhh~~~....ayat yg membakar semangat jiwa muda yg malas lalu terus bangun menjadi usahawan yg berkaliber seperti pedang lagenda excalibur!....amat bagus sekali!
avatar
Asylum

Posts : 56
Join date : 2009-08-27
Age : 34
Location : Ipoh

http://www.myspace.com/asylumguitars

Back to top Go down

Re: Untuk Infor.

Post by Deengalimeng on 12/9/2009, 10:02 am

Untuk Zakier : Semangat macam ni yang kita nak. Untuk membentuk usahawan sebenarnya kita perlu ikut kehendak usahawan itu sendiri. Sebagai contoh kalau kita suka melalak , maka kita mesti cari satu bisness yang kita kena melalak setiap hari dan kita dapat duit hasil dari melalak kita tu .... heheheh senang bukan ?

........... hmmmm tapi x semudah yg disangka ! ....
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Untuk Infor.

Post by mustahil on 15/9/2009, 11:50 am


Technopreneur Pre-Seed Fund Programme




Catalysing the creation of local Technopreneurs and K-SMEs in
ICT


MSC Malaysia's
Technopreneur Pre-Seed Fund Programme is initiated in RMK9 to catalyze the
creation of local Technopreneurs and K-SMEs in ICT towards growing the local
ICT Industry. This programme addresses the funding gap at pre-seed stage and
is expected to boost the development of commercially viable ICT projects and
kick off a chain reaction in the creation of new local K-SMEs in ICT.


The targeted beneficiaries
are local Technopreneurs. Only individuals are eligible to apply, not
existing companies. The programme offers up to RM150k of conditional
funding to develop viable business plans into commercially focused ICT
projects with prototype and detailed business plans suitable for venture
funding & commercialization. As a developmental programme, it is not a
pure grant and recipients will also benefit from development, mentoring
services and access to shared lab facilities at MSC Malaysia Status Incubators
provided through MDeC’s Technopreneur Development programme.


MDeC invites local
Technopreneurs to submit their applications for Batch TPF21/2009 (Batch 21)











Open Date :

9am, 07th October
2009


Closing date:

6pm, 20th October
2009

avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Untuk Infor.

Post by Deengalimeng on 19/9/2009, 2:29 pm

Untuk pengetahuan mustahil , apa yang kita tengah preparekan ni adalah untuk tujuan funding. Tapi sebelum kita masuk ke paparwork sebenar, kita kena sediakan dulu apa produk dan pengkhususan projek yang kita nak buat. Raai gagal dalam fund kerana tak tahu macamana nak menerangkan projek secara tersusun dan memenuhi kehendak pemberi geran itu saja.

Kita usahakan kearah tu seberapa segera.Semua bergantung berapa cepat pelatih semua dapat follow. .. Keep up the good work!
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Untuk Infor.

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum