Aspati Training Official Forum
Sesiapa yang belum Daftar moh le mendaftar.
Yang dah tu Alhamdulillah!!!
November 2017
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Calendar Calendar

Shoutmix

Latest topics
» Animasi & Filem : Format Skrip
2/8/2011, 12:35 pm by mohamad norashraf

» Forum Aspati Training di Aktifkan!
9/1/2011, 9:46 pm by hafiz554

» Status semasa
3/11/2010, 3:13 pm by Azzan

» Selamat Datang ke Forum JobCamp
3/11/2010, 3:11 pm by Azzan

» GIGA-BOTTTTTTTTTT
3/11/2010, 3:11 pm by Azzan

» Topik Baru
23/9/2010, 5:31 pm by mustahil

» Kepada yang baru register-Let's Break The Ice!!!-
23/9/2010, 5:29 pm by mustahil

» Arif - Animasi Pantas.
13/5/2010, 5:06 pm by mustahil

» Azzan - SIPUTEH BUDAK PAWANG
9/2/2010, 5:23 pm by mustahil


RFP ( Request For Proposal ) JAKIM

View previous topic View next topic Go down

RFP ( Request For Proposal ) JAKIM

Post by Deengalimeng on 9/9/2009, 11:20 pm

Saya baru dapat infodari JAKIM berkenaan RFP untuk proposed satu sistem RFID untuk batu nisan bagi perkuburan Islam Seluruh Malaysia. Jika ada sesiapa yg ada solution ni boleh kita bincangkan disini. Any Idea pasal RFID ni ? Boleh kita kongsi ?



avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: RFP ( Request For Proposal ) JAKIM

Post by mustahil on 10/9/2009, 11:10 am

saye x tau ape2 pasal RFID..saye cume nk bekongsi idea yg mngkin terlibat ngn JAKIM

ape kata kalo buat digital advertising di hospital2 pasal cara2 solat ketika sakit..sbb ape yg sy dapati orang bile sakit dia merasekan solat tu optional..(termasuk la penulis ni...hehe)

so, bile seseorg muslim or muslimat tu masuk wad selame 2 3 hari or minggu2, dia tetap kena solat cara org sakit..bile mase telentang tu dia tgk advertising camtu, pasti org2 yg melawat beliau akan membantunya solat...any komen??
avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: RFP ( Request For Proposal ) JAKIM

Post by Deengalimeng on 10/9/2009, 10:14 pm

Haaaa tu kena tanya Zaman tu ....
Man , respond ?
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: RFP ( Request For Proposal ) JAKIM

Post by ^kucing^ on 11/9/2009, 11:09 am

err...tumpang tanya...RFID tu ape yer?.. minta tunjuk ajar...
avatar
^kucing^

Posts : 17
Join date : 2009-09-03

Back to top Go down

Re: RFP ( Request For Proposal ) JAKIM

Post by hafiz554 on 11/9/2009, 11:51 am

RFID
Singkatan kepada Radio Frekunsi Information Data.
kalau salah eja tu kira tutup sebelah mata la.....
kalau silap gak mintak la tolong betulkan
avatar
hafiz554

Posts : 11
Join date : 2009-09-10
Age : 34
Location : Tapah

Back to top Go down

Re: RFP ( Request For Proposal ) JAKIM

Post by Deengalimeng on 12/9/2009, 10:07 am

Saya pun bukan arif sangat tentang RFID ni ...
Tapi secara " layman " ianya ada satu cip kecik yang boleh simpan tag ID. pastu kita boleh develope application untuk read cip ni.

Saya bagi sau contoh, Katalah kita berada dalam stadium. setiap yang nak masuk stadium diberi tiket yang ada cip. Maka kita boleh pasang beberapa sensor dalam stadium untuk pastikan tiket dan tempat duduk betul. Itu contoh "layman" le ....
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: RFP ( Request For Proposal ) JAKIM

Post by pejoi on 7/10/2009, 10:17 am

salam semua...en hisham, nak tanye sikit...kenapa ye JAKIM nak develop RFID tu pada batu nisan..saya tanya sebab orang awam takleh nak acses. Bila mende tu dah 10 tahun..20tahun...adakah RFID tu masih dapat digunakan [maksudnya mungkin rosak]...
avatar
pejoi

Posts : 29
Join date : 2009-09-09

Back to top Go down

Re: RFP ( Request For Proposal ) JAKIM

Post by Deengalimeng on 7/10/2009, 11:22 am

Soalan baik tu ... saya pun tak boleh jawab.
Tapi setiap persoalan & kelemahan tu ada opportunity
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: RFP ( Request For Proposal ) JAKIM

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum