Aspati Training Official Forum
Sesiapa yang belum Daftar moh le mendaftar.
Yang dah tu Alhamdulillah!!!
March 2017
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Calendar Calendar

Shoutmix

Latest topics
» Animasi & Filem : Format Skrip
2/8/2011, 12:35 pm by mohamad norashraf

» Forum Aspati Training di Aktifkan!
9/1/2011, 9:46 pm by hafiz554

» Status semasa
3/11/2010, 3:13 pm by Azzan

» Selamat Datang ke Forum JobCamp
3/11/2010, 3:11 pm by Azzan

» GIGA-BOTTTTTTTTTT
3/11/2010, 3:11 pm by Azzan

» Topik Baru
23/9/2010, 5:31 pm by mustahil

» Kepada yang baru register-Let's Break The Ice!!!-
23/9/2010, 5:29 pm by mustahil

» Arif - Animasi Pantas.
13/5/2010, 5:06 pm by mustahil

» Azzan - SIPUTEH BUDAK PAWANG
9/2/2010, 5:23 pm by mustahil


Perak SME Portal Dalam Pembikinan

View previous topic View next topic Go down

Perak SME Portal Dalam Pembikinan

Post by ^kucing^ on 14/9/2009, 4:33 pm

Salamzz..

sy nak mintak tolong..mentor2 yg ada..specially en. Zaman... Saya skang dalam pembikinan tuk bina search engine menggunakan php database.. untuk digunakan dalam e-directory Perak SME Portal. Di mana e-directory tersebut akan menyenaraikan nama syarikat,alamat,tel dan jenis perniagaan. Saya tak mahir dalam php database...mintak tunjuk ajar dari mentor2 yg arif dalam bidang ni.

Untuk pengetahuan semua saya baru shj uploaded website, bolehlah sesiapa nak tgk www.peraksme.com
... tapi tak ada pengisian lagi..just cover pages shj. akan diupdate mengikut progress dari semasa ke masa nanti. buat masa ni itu shj dulu buat pengenalan utk semua.
avatar
^kucing^

Posts : 17
Join date : 2009-09-03

Back to top Go down

Re: Perak SME Portal Dalam Pembikinan

Post by Deengalimeng on 19/9/2009, 2:21 pm

Hmmm ... Boleh saya tau develope guna apa ?
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Perak SME Portal Dalam Pembikinan

Post by ^kucing^ on 27/9/2009, 1:07 pm

En. Syam, sy develop guna CSS dan edit dalam Dreamveaver... kalo en syam leh tolong sy.. amatlah berbesar hati.
avatar
^kucing^

Posts : 17
Join date : 2009-09-03

Back to top Go down

Re: Perak SME Portal Dalam Pembikinan

Post by Deengalimeng on 27/9/2009, 11:12 pm

Hmmmm ... Sebelum tu ada beberapa soalan yg kalau boleh ^kucing^ kena beri saya sikit input:

1) Target audience ?
2) Ada sistem pengurusan kandungan tak ( CMS ) ?
3) support editor terkini tak ?
4) Kenapa tak guna opensource ?
5) Ada applikasi tak dalam portal tu ?
6) Jenis modular tak ? maknanya boleh tambah module ?
7) Boleh tunjukkan Flow portal tu tak ?
Cool Kalau ada aplikasi , jenis apa yg support ? php? ajax? Flash(ACS2 atau 3 )
9) Kenapa tak guna templates yg boleh dicustomized ?
10 ) Kenapa buat portal ni ?
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Perak SME Portal Dalam Pembikinan

Post by ^kucing^ on 28/9/2009, 5:02 pm

1) Target audience ? public such as visitors,individual n those whose want to search places in Perak. Fyi, this website is function as SME e-directory only in Perak..such as tourism,beauty,health,construction,electronics,food & drink,transportation etc.
2) Ada sistem pengurusan kandungan tak ( CMS ) ? sistem pengurusan ermm..rasanya tak perlu kot..sebab mengikut menthor saya just a simple website only..tapi tak tahu akan datang kot ada perubahan.. nak masuk calendar or etc.
3) support editor terkini tak ? ..blank..hehehe...tak faham...
4) Kenapa tak guna opensource ? yg saya guna css tu sebenarnya mcm opensource jugak kot.. actually sy amik dr free template (css,javascript)..
5) Ada applikasi tak dalam portal tu ? ada.. planning nak wat search engine.. (dperlukan utk e-directory.. find out co. name,services & ctct)
6) Jenis modular tak ? maknanya boleh tambah module ?
7) Boleh tunjukkan Flow portal tu tak ? okay..nanti sy bagi flow portal ni.
Kalau ada aplikasi , jenis apa yg support ? php? ajax? Flash(ACS2 atau 3 ) uhuhuhu...sy edit dalam dreamveaver..ini pun sbnarnya saya tak pasti..php kebiasaannya support dgn apa? tak pernah guna php..
9) Kenapa tak guna templates yg boleh dicustomized ? ..maksud en.syam camne yer...
10 ) Kenapa buat portal ni ? Portal ni adalah berfungsi sbg SME e-directory di negeri Perak. Ia akan memudahkan kpd sesiapa yg ingin tahu tempat2 di negeri Perak & mencari mengikut kategori yang diingini. Just a simple website but work on for everbody.

*** items highlighted in red tu..tak faham..uhuhuhu... leh en syam tlg terangkan lagi..? ***

Portal ni one of projects put me&partners onto ICT business. Actually, ni idea dari menthor sy en. Faharul.. dan sy antara yg terlibat n ini part saya..ada lagi 3 org iaitu yong,mustahil & zack kier..masing2 ada tasks. So,sy berharap sgt ada ada something that we all can prove n see it spanjang n slps course n sampai bila2 .. berkat dr menthor kitorang en. Faharul... chewahh... apa kata en. Syam?.. kot lah ada komen2 yg lebih memberangsangkan lagi kitorang.

"ICT is Everyone Business"
avatar
^kucing^

Posts : 17
Join date : 2009-09-03

Back to top Go down

Re: Perak SME Portal Dalam Pembikinan

Post by Deengalimeng on 3/10/2009, 8:50 am

Saya cadangkan setiap pembangunan portal berasaskan pengurusan Kandungan. ( CMS ). Ada banyak sebab kenapa semua portal kena berasaskan demikian. Cuba kucing buat some research sikit on CMS
(Content Management System).

Saya cuba jawab marker merah :
3) support editor terkini tak ?
input untuk teknologi Web sekarang ni menggunakan editor yang bertindak macam , kita just guna word untuk edit content di web.
contoh >> http://ckeditor.com , ada banyak yg lain tapi ni paling famous. try baca documentation maklumat web ni. dapatkan sound knowledge tentangnya.
6) Jenis modular tak ? maknanya boleh tambah module ?
Modular ni jika kita boleh buat applikasi tu secara serentak dan tak perlu dibuka sourcenya untuk di kompil. Kita juga boleh extend capability portal kita dengan modul modul 3rd party dan luaran.
Contoh >> Install basic joomla >> banyak plugin joomla >> plugin 3d photo gallery
9) Kenapa tak guna templates yg boleh dicustomized ?
Banyak applikasi PORTAL yang berasaskan sumber terbuka untuk kita pilih dan customized .... Dont REINVENTING The wheels!
Contoh : http://www.freetemplatesonline.com/free-portal-templates/
Custom apps start from scratch membuang masa kita. Susah nak manage dan payah support. Basic Features untuk manage portal info kenbanyakkannya dah ada dalam sumber terbuka.
Try buat RND sikit on these keyword : JOOMLA, MAMBO, DRUPAL, CMS, PORTAL CMS dan banyak lagi ....
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Perak SME Portal Dalam Pembikinan

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum