Aspati Training Official Forum
Sesiapa yang belum Daftar moh le mendaftar.
Yang dah tu Alhamdulillah!!!
May 2017
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar

Shoutmix

Latest topics
» Animasi & Filem : Format Skrip
2/8/2011, 12:35 pm by mohamad norashraf

» Forum Aspati Training di Aktifkan!
9/1/2011, 9:46 pm by hafiz554

» Status semasa
3/11/2010, 3:13 pm by Azzan

» Selamat Datang ke Forum JobCamp
3/11/2010, 3:11 pm by Azzan

» GIGA-BOTTTTTTTTTT
3/11/2010, 3:11 pm by Azzan

» Topik Baru
23/9/2010, 5:31 pm by mustahil

» Kepada yang baru register-Let's Break The Ice!!!-
23/9/2010, 5:29 pm by mustahil

» Arif - Animasi Pantas.
13/5/2010, 5:06 pm by mustahil

» Azzan - SIPUTEH BUDAK PAWANG
9/2/2010, 5:23 pm by mustahil


Mustahil - PUSING GASING

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 1/9/2009, 10:08 am

PUSING GASING

Pulang ke kampung sebelah ibu padamusim cuti sekolah sangat merungsingkan Amir. Meninggalkan konsol mainan‘Playstation 3’ yang menjadi rakan karibnya selama ini merupakan satu bebanan buat dirinya. Sehinggalahdia berjumpa dengan Soraya, seorang gadis kampung yang aktif bermain gasing.
Aksi Soraya dalam permainan gasing menyebabkan Amir sangat tertarik dengan keunikan permainan itu.
Sepanjang cuti sekolah itu Amir cuba untuk mempelajari permainan gasing bersama
Soraya sehingga mengheret Amir untuk bertanding buat kali pertama dengan jaguh
kampung sebelah. Amir kalah.

Pengalaman
di kampung dikongsi bersama dengan Prakash, Ah Chai dan Danish, rakan-rakan
sekolahnya di bandar. Amir menceritakan betapa uniknya permainan gasing ini
yang memerlukan kemahiran berfikir dan taktikal yang tinggi untuk menang. Pada awalnya,
rakan-rakannya langsung tidak menunjukkan minat terhadap permainan tradisional
ini sehinggalah Amir dicabar oleh Darus, rakan yang pernah membulinya di
sekolah rendah dahulu. Perlawanan sengit sehingga berakhir dengan seri.

Kelab Permainan Gasing berjaya
ditubuhkan di sekolah Amir dalam usaha untuk menarik minat pelajar kepada
permainan gasing. Pertandingan gasing peringkat kelas dianjurkan dan ramai
pelajar mengambil peluang menunjukkan kehebatan masing-masing. Amir juga tidak
melepaskan peluang sehingga dia berjaya menewaskan Darus dan bertemu dengan
pencabar utama, Tajol di peringkat akhir. Setelah penat berhempas pulas, Amir
akhirnya menang.

Dunia mula mengenali permainan gasing
setelah beberapa tahun kemudian dan gasing diangkat menjadi salah satu sukan
dunia yang popular. – TAMAT -


Last edited by Admin on 2/9/2009, 10:11 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : Letak Title kepada thread)
avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by Deengalimeng on 1/9/2009, 11:27 am

Notes :
Ni Boleh dijadikan guide tapi tak semestinya mustahil ambil ,

1) Tentukan Genre storytelling tu ... ( Khusus untuk umur lingkungan berapa , utuk lelaki atau perempuan )
2) Jalan Cerita saya nampak ok, kuat, tapi kena ada kesinambungan kerana sinopsis utama ni penting untuk pembinaan 13 - 26 skript berikutnya. Kalau boleh ada term camni , " Setiap episod borhan akan bertemu dengan pelbagai musuh dan cuba menyelesaikan masalah dalam bandar kuala subur." Kenyataan ni menguatkan lagi penceritaan bentuk bersiri.
3) Yang lain saya rasa ok. Mustahil dah boleh pilih karekter utama dan karakter sampinga dan boleh mula imagine gesture dan watak yang dicipta tu.
4) Tajuk dan sinopsis untuk 13 episod juga dah boleh difikirkan.

Good luck.

** Kalau boleh jangan edit thread ni ... just mustahil reply dan masukkan sinopsis yang baru panjangan dari thread ni. Ini penting bila kita nak rujuk balik sinopsis pertama yang dah kita bina.Semua komen yang mustahil terima tak semestinya di adaptasikan dalam sinopsis. komen dan post reply hanyalah sebagai rujukan mustahil dalam membuat keputusan penceritaan yg bakal di cipta.

Chaos & Bravo!! Wink
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by Deengalimeng on 2/9/2009, 10:26 pm

Task berikutnya cuba dig out character profile dari penceritaan korang semua :
dibawah ni sebagai contoh : ( saya nak at least 8 character yang cuba divisualkan )
Ini contoh 3 character profile yang kita mesti bina:




SARI
SUMDAC
(Voiced by Tara Strong)
Although Sari is one hundred percent human, she’s an “honorary” AUTOBOT.
As the adopted daughter of robotics magnate Isaac Sumdac, Sari lived
a sheltered life until she met the AUTOBOTS. Obsessed by his work,
Sumdac had little time for Sari growing up. As a result, she was
raised largely by his domestic robot drones, whom little Sari came to
love as deeply as any parent, nanny, teddy bear and/or imaginary
friend.

Sari is also integral to the survival of the AUTOBOTS. When they first
awakened on Earth, the ALLSPARK scanned for technology that would
allow the AUTOBOTS to blend in with their environment. But it
scanned something else first: an organic life form—specifically, a
pre-pubescent girl who was hanging around her father’s robotics
factory. Call it an accident or call it destiny, but the ALLSPARK
projected part of itself onto Sari in the form of THE KEY. Wearing
it on a chain around her neck, Sari can use the Key to absorb the
ALLSPARK energy and store it like a battery, providing an emergency
power supply and healing source for the AUTOBOTS in battle. It also
provides Sari with an almost psychic connection to the AUTOBOTS. She
can sense when they’re in danger and when DECEPTICONS are near.

Sari acts as the unofficial ambassador to the planet Earth for the
AUTOBOTS, cluing them in on such alien concepts as junk food, school,
sleep, popularity, shopping, belching contests, fashion and the
dreaded tow away zones.

ISAAC SUMDAC
(Voiced by Tom Kenny)
As the founder of the modern robotics industry, Sumdac single-handedly
transformed the city of Detroit from the crumbling symbol of a
declining automobile industry to the gleaming, thriving beacon of the
future it becomes in the 22nd Century. And his public awe
and deep gratitude toward the AUTOBOTS is largely responsible for
their elevated superhero status on Earth.

One night in the late 21st Century, the young Sumdac thought
he saw a falling star cascade into his back field, but it was
something much better. It was the smoldering, non-functioning
remains of the head of an alien robot, Megatron. Turns out, after
his battle with OPTIMUS PRIME and the AUTOBOTS, a badly damaged
Megatron ejected from his ship and crashed to Earth, landing in
Sumdac’s field. In the decades that passed while the AUTOBOTS
slumbered in stasis at the bottom of Lake Erie, Sumdac was able to
reverse the Cybertronian technology engineered by Megatron and usher
in the Automatronic Revolution of the 22nd Century.

But what Sumdac doesn’t know is that the remains of the cybernetic
alien he recovered may be more functional than they appear. And
Megatron has been manipulating Sumdac to bring Earth technology to a
level that will allow him to reconstruct his battle damaged body and
a whole new army of DECEPTICONS.

CAPTAIN FANZONE
(Voiced by Jeff Bennett)
Captain Fanzone is not an AUTOBOT, but a police detective whose car was
scanned to become the vehicle mode for BUMBLEBEE. He’s a harried,
overworked, but basically good and honest cop, albeit one whose day
is perpetually ruined by one of those “giant walking toasters”
(especially BUMBLEBEE, who has the audacity to run around looking
like his car). A ludite at heart with old-fashioned tastes for vinyl
records, old cars and analogue everything), Fanzone prefers the
stairs to the elevator, walking to the people-mover, talking
face-to-face over IM-ing, etc. Technology constantly confounds him,
everything from the snack machine to the forever malfunctioning
Sumdac Security Drones he’s forced to work with.
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by pejoi on 9/9/2009, 3:57 pm

hello...sume...Salam buat En Hisham, saya pejoi@mohd faizul dr student technoprenuer Kperak...En Hisham saya nak gak join buat animation tu, boleh ke..
avatar
pejoi

Posts : 29
Join date : 2009-09-09

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by Deengalimeng on 9/9/2009, 10:43 pm

Silakan pejol ... silakan .
xde siapa nak halang ... open ur mind
Fikirkan sesuatu yg tak terfikir dek orang ...
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by zackier on 12/9/2009, 7:03 pm

Assalamualaikum semu!

Bila tengok sume kekawan ade jer cerita kartunya seronok gak... tp saya xde lar pulak minat benda2 ni, namun bila buka jer laman ni anak pun minta tengok dan tanye nape ayah tak join buat macam tu? Saya bg tau, ayah xde idea katun2 ni, die sampuk, tu lar ayah, bila abd long nak tengok karun kat TV 116 ayah marah2, sekarang ayah sendiri xde idea kartun, kan rugi? see, my son pun dah pandai komen ayah die.. terkena kat btg hidung... tp waktu dah senja mana nak tengok kartun lagi kan.....
avatar
zackier

Posts : 25
Join date : 2009-08-27
Age : 55
Location : Ipoh

http://www.tekmagit.com

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by Deengalimeng on 13/9/2009, 9:56 am

Tips :
Antara Industri sector yg banyak menyediakan fund :
1) Animation / 2D / 3D
2) New Media
3) Virtual Reality
4) Games Development
5) AI ( Artificial Intelligent )
6) GRID Computing
7) Web 2.0 Applications
Cool Creative Contents
9) Film & FX Technologies
10) Semantic Technology
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by zackier on 13/9/2009, 5:25 pm

Memang hebat Bro!. ... cadangan & makluman tuan telah melebarkan lagi bidang yang perlu diceburi yang sesuai dengan kebolehan sendiri. Namun, ada gak bidang-bidang yang agak asing bagi saya dan ungkin boleh diberikan penerangan serba sedikit seperti :-

i) Virtual Reality
ii) Artificial Intelligent
iii) GRID Computing &
iv) Semantic Technology.

Thanks Bro!!!
avatar
zackier

Posts : 25
Join date : 2009-08-27
Age : 55
Location : Ipoh

http://www.tekmagit.com

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by Deengalimeng on 14/9/2009, 12:07 am

Virtual reality
http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_reality

Artificial Intelligent
http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_intelligence

GRID Computing
http://en.wikipedia.org/wiki/Grid_computing

Semantic Technology
http://en.wikipedia.org/wiki/Semantic_web

Banyak tu ... Just browsing & start researching
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by zackier on 14/9/2009, 12:54 am

Thanks Bro!.

Saya akan browsing dan dapatkan maklumat tersebut dengan lebih detail untuk mudah difahami.

Anyway Thanks.
avatar
zackier

Posts : 25
Join date : 2009-08-27
Age : 55
Location : Ipoh

http://www.tekmagit.com

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by Deengalimeng on 14/9/2009, 1:01 am

Just dapatkan SOUND Knowledge dah kira ok untuk Technopreneur.
Kalau banyak sangat dah jadi lain.

The most important ... MONITIZE!
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 14/9/2009, 12:33 pm

http://www.beyblade.com/BBA/champ/photos.asp

nie adalah contoh evolusi permainan gasing..mintak tolong komen!
avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by Deengalimeng on 19/9/2009, 2:18 pm

Betul tu mustahil , Bidang animasi bukan setakat airtime sahaja, tapi lebih kepada merchandize yang follow dengan sesebuah siri animasi. Sbg contoh patung character untuk setiap cerita akan di patenkan untuk rights Monitize yang lain.

Gasing juga ada musim nya ... Ni yg dikatakan MERCHANDIZING Program. Mustahil kena fikirkan juga tu related dgn penceritaan yg dah dibuat tu.
avatar
Deengalimeng

Posts : 116
Join date : 2009-08-24

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 30/9/2009, 12:58 pm

dalam penulisan skrip, perlu ke bahasa baku?macam x kene la kalo buat ayat cakap sebutir-sebutir...atau teruskan dengan bahasa pasar je?
avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 2/10/2009, 9:08 pm

avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 2/10/2009, 9:53 pm

avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 2/10/2009, 10:44 pm

avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 2/10/2009, 10:46 pm

avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 2/10/2009, 10:48 pm

avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 2/10/2009, 10:51 pm

avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 2/10/2009, 10:54 pm

avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by Asylum on 4/10/2009, 3:42 am

pergh ...lu memang kompom dapat la dude....congrats!.....
avatar
Asylum

Posts : 56
Join date : 2009-08-27
Age : 33
Location : Ipoh

http://www.myspace.com/asylumguitars

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 5/10/2009, 11:56 am

avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 5/10/2009, 11:58 am

avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by mustahil on 5/10/2009, 12:00 pm

avatar
mustahil

Posts : 78
Join date : 2009-08-27
Age : 32
Location : IPOH

http://www.uniutama.com/rahim/

Back to top Go down

Re: Mustahil - PUSING GASING

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum